De tant en tant utilitzo l’eina de Google Imatges per buscar possibles fotografies que m’hagin robat. Divendres passat vaig fer una cerca, i la meva sorpresa va ser que em vaig trobar que una foto meva apareixia en diversos llocs sense el meu consentiment ni coneixement, així que em va tocar reclamar per aquestes fotos robades.

La fotografia robada és aquesta:

Marco natural en el Lac Léman

Podeu llegir el post que vaig publicar amb aquesta fotografia aquí.

A continuació us vaig a explicar com vaig solucionar (fins ara) cada cas trobat:

Reclamant una foto robada. YouTube

Captura_001

En aquest primer cas em vaig trobar la foto robada com a imatge de fons a un vídeo de Youtube, es podia veure la fotografia fixa durant tot el vídeo. Al no trobar forma de contactar amb l’autor del vídeo, vaig aprofitar les pròpies eines que ofereix la plataforma de vídeos per fer una reclamació sobre drets d’autor.

Simplement clicant a la bandera que apareix sota el vídeo (en passar el ratolí per damunt apareix la paraula “Notificar” en ella), s’obre un desplegable en el qual se’ns pregunta “Quin és el problema?”, seleccionem l’opció “Infracció dels meus drets” i seleccionem la subopció “Infringeix els meus drets de copyright”, en clicar a “Enviar” s’obrirà una nova finestra, en ella s’explica com funciona tot el procés i haurem de clicar novament al botó “Enviar una reclamació de copyright”.

En la nova finestra que s’obre haurem de seleccionar novament quin és el problema, en aquest cas seleccionem “Infracció dels drets de copyright (algú ha copiat la meva creació)”, tot seguit ens pregunten “A qui li afecta?” i cliquem l’opció “A mi”. Arribats a aquest punt ja per fi s’obrirà un formulari on posarem la URL del vídeo a denunciar, les nostres dades personals i una casella on diu “Legitimitat per presentar aquesta reclamació”, en ella vaig posar que jo era l’autor de la fotografia que apareix en el vídeo i a més vaig afegir un link a l’article on vaig publicar la fotografia.

Una vegada enviat el formulari vaig rebre a l’instant un correu electrònic de Youtube en el que se m’informava que havien rebut correctament la reclamació. Vaig pensar que arribats a aquest punt trigarien uns dies a enviar un correu de resolució.

La meva sorpresa va arribar la mateixa matinada, doncs vaig rebre un correu de Youtube en el que simplement es deia: “Gràcies per enviar-nos una notificació. Hem eliminat el contingut.”

Èxit aconseguit!

Reclamant una foto robada. Facebook

Captura_002

En el cas de voler reclamar una fotografia a Facebook us haureu d’armar d’una miqueta més de paciència… Vaig clicar en les “Opcions” i després clicar en “Denúncia”, de les opcions que us mostra al principi no apareix la de reclamar drets d’autor, però, fora de la finestra d’opcions, al costat del botó de “Continuar”, apareix un text amb enllaç que diu: “Ets el propietari dels drets de propietat intel·lectual d’aquest contingut?”. En clicar en ell la finestra canvia i apareix un missatge que pregunta “Què vols fer a continuació?” i pots escollir entre dues opcions: “Envia un missatge a XXXX demanant-li que resolgui aquest problema” i “Avisa a Facebook d’aquesta vulneració de drets”.

Em vaig decidir per la primera opció, i se’m va obrir una finestra per enviar un missatge a qui va publicar la fotografia, el missatge fins i tot venia pre-escrit amb això:

Hola, XXX:

Creo que este contenido que publicaste en Facebook vulnera mis derechos. ¿Te importaría quitarlo? Preferí pedírtelo directamente en lugar de avisar a Facebook.

El Servicio de ayuda de Facebook contiene información sobre los derechos legales:

https://www.facebook.com/help/intellectual_property

A aquest missatge li vaig afegir l’afegitó “La imagen que has usado tiene los derechos reservados © Guillem Calatrava (https://www.guillemcalatrava.com/2012/05/16/marco-natural-en-el-lac-leman/)”, per tal d’informar una miqueta més al lladre d’imatges.

Com que l’usuari no em va respondre, passades 24 hores em vaig decidir a tornar a denunciar la fotografia però en aquesta ocasió clicant la segona opció “Avisa a Facebook d’aquesta vulneració de drets”. Allí va començar un laberint de links, després de visitar diverses pàgines i avisos i explicacions sobre els drets i deures sobre una reclamació de drets d’autor, vaig acabar en una pàgina en la qual s’iniciava un formulari de preguntes…algunes d’elles repetitives…

Però per fi vaig aconseguir emplenar tot el formulari, on et demanaven l’enllaç al contingut a denunciar, dades personals, i un enllaç on Facebook pogués veure un exemple autoritzat de l’obra…li vaig donar al botó de “Enviar” i… sorpresa! Va aparèixer un missatge de “No ha estat possible enviar la seva reclamació, si us plau intenti-ho de nou més tard”… Després de diversos intents fallits (amb canvi de navegador i ordinador inclòs), ho vaig deixar per impossible.

Igual que en a l’anterior cas, em vaig portar una sorpresa quan de sobte vaig començar a rebre correus de Facebook la mateixa matinada del dissabte, el primer d’ells deia:

Te agradecemos que te hayas puesto en contacto con nosotros para informarnos sobre este asunto. Hemos eliminado o inhabilitado el acceso al contenido generado por usuarios o terceros que has denunciado porque infringía nuestra Declaración de derechos y responsabilidades. Con ello pretendemos resolver el conflicto relacionado con los derechos de propiedad intelectual con el que se relaciona esta denuncia.

Tots els altres correus rebuts per Facebook deien que l’enllaç que facilitava no estava operatiu…vaja, que al final es van enviar tots els intents fallits! Però bé… això va ser un altre èxit aconseguit!

Comentar que l’autor del contingut finalment em va contestar al missatge enviat… i em va dir:

Yo ni enterado de quien pudiera ser esa fotografía, y la verdad no veo en que te pueda perjudicar pero bueno, si te molesta no la uso…

No he volgut perdre el temps contestant-li, prefereixo gastar-ho explicant públicament l’ho que m’ha passat per tal d’ajudar a possibles víctimes de fotos robades.

ACTUALITZACIÓ – 10/09/2013

Quan ja donava per resolt aquest cas, m’arriba un avís a través del grup de Facebook “Stop Cláusulas abusivas a los fotógrafos” que l’usuari a penjat de nou la fotografia… aquesta vegada com a captura de pantalla de la notificació que li va fer Facebook de que eliminava el contingut. No entraré a discutir sobre el seu comentari absurd, no mereix la pena perdre més temps.

Bé… toca tornar a denunciar…

Captura_005

ACTUALITZACIÓ – 10/09/2013 – 23:00

Bé, a veure si amb aquesta resposta a la meva nova denúncia que he rebut de Facebook aconsegueixo posar fi al cas:

Hola Guillem,

Gracias por tu mensaje. Hemos retirado el contenido que has denunciado o inhabilitado el acceso al mismo, y te garantizamos que tomaremos las medidas oportunas en relación con las futuras denuncias que nos haga llegar sobre contenido que infringe sus derechos. Si este contenido vuelve a aparecer publicado en el sitio web, te rogamos que hagas uso de este formulario para presentar una nueva denuncia:

https://www.facebook.com/help/contact_us.php?id=XXXXXXXXXXXXXX (URL modificada)

Si procede, emprenderemos medidas adicionales en virtud de nuestra política sobre infractores reincidentes.

Atentamente,

Manuela
User Operations
Facebook

Reclamant una foto robada. Bar de copes

Captura_004

En aquest tercer cas em vaig trobar la imatge que s’havia utilitzat per a finalitats comercials, concretament per atreure al públic d’un bar de copes d’Alcorcón el dia de Sant Valentí. Havien manipulat la imatge afegint el nom del local (difuminat en la captura de pantalla), i afegint el missatge que podeu veure en la captura. (No entraré a comentar l’estètica del cartell…)

A l’apartat de contacte de la web del local vaig trobar un correu, del que crec era el gerent del local i li vaig escriure:

Buenos días,

No sé si mi reclamación corresponde a usted, en todo caso, le agradecería que la hiciera llegar a quien corresponda.

Navegando por Internet me he encontrado con su web, y me ha sorprendido el uso que está haciendo de una fotografía mía. Concretamente la que aparecen en su sección http://www.xxxxxxxxx.xx/noticias-y-eventos/ para el “Día de los enamorados 2013 – xxxx”.

Dicha fotografía ha sido “robada” de mi página web (https://www.guillemcalatrava.com/2012/05/16/marco-natural-en-el-lac-leman/) sin mi consentimiento.

Como fotógrafo profesional que intenta vivir de su trabajo, me veo obligado a pedirle que me facilite sus datos de facturación con tal de poder facturarles el uso de dicha imagen para su uso lucrativo por el que ha sido empleada.

Espero sus noticias.

Saludos

No van trigar a respondre’m:

Buenos dias Guillen
Desconociamos que esa fotografia era suya ya que aparece dentro de las imágenes de google públicamente, asi que procedemos a retirar dicha imagen
Un saludo

Al que jo li vaig contestar:

Buenas tardes,

Muchas gracias.

Permítame comentar que todo lo que aparece en Google NO ES GRATUITO. Google es simplemente un buscador que le muestra todo lo que podemos encontrar en la red. Google es como un escaparate, usted puede ver, tocar, pero no “robar”; si algo le interesa contacta con el vendedor.

Gracias por su comprensión.

Saludos

I ells em van contestar:

BUENAS TARDES GUILLEN
LAMENTO QUE PIENSES QUE TE LAS HEMOS ROBADO, YA QUE NO HA SIDO ESA NUESTRA INTENCION.
SI ALGUN DIA VIENES POR ALCORCON, CUENTA CON UNA INVITACION EN NUESTRO LOCAL.
UN SALUDO

Bé, tercer cas “solucionat”, encara que ells ja van treure rendibilitat de la meva fotografia… però almenys m’he guanyat una copa!

Reclamant una foto robada. Pàgina web de “cartells”

Captura_003

Cas obert. Com veureu no he ocultat la URL d’aquesta gent, doncs de moment no he aconseguit rebre cap resposta, per la qual cosa deixo el cas obert i aprofito per demanar si algú és capaç d’ajudar-me a saber com solucionar-ho…

La fotografia apareix en la web de desmotivaciones.es i sembla ser que està pujada per l’usuari “El Chris99”, que ha creat un cartell usant la meva fotografia com a imatge il·lustrativa a la seva frase.

Vaig enviar un email a través del formulari de contacte de la pròpia web, però no he rebut resposta. No he trobat una altra forma de contactar…
ACTUALITZACIÓ – 29/10/2013

Donant ja per impossible el poder contactar amb la gent d’aquesta web, la meva sorpresa va arribar a la tornada del meu viatge per Tailandia,doncs em vaig trobar amb el següent correu electrònic a la meva bústia:

Bon dia Guillem

Acabem d’esborrar el cartell. Gràcies per haver-nos avisat. La fotografia és molt bona. Et desitgem molta sort en el teu treball i més fotos com la de llac Lemán.

Administració de desmotivaciones.es

Així que per fi puc donar per tancades totes les reclamacions!