Aquest cap de setmana em va arribar un curiós email a través del meu compte de Flickr, us ho copio traduït de l’anglès ometent alguns noms per no donar-li publicitat:
[message type=”simple” bg_color=”#EEEEEE” color=”#333333″]
Assumpte: sol·licitud per posar la teva foto
Data: 21 de juliol de 2013
Benvolgut Guillem Calatrava
Sóc M.H. de la revista XXX de Tòquio, Japó.
XXX és una revista de viatges que parla de cultures, persones i paisatges de tot el món.
Realitzarem un reportatge d’Espanya a la propera edició. La meva pàgina és “Jo vull anar a Espanya”. És la pàgina “introducció” d’Espanya.
Així que estic a la recerca d’informació, d’esdeveniments del lloc i altres temes, i estem considerant la possibilitat de posar aquesta foto seva:
http://www.flickr.com/photos/willysbd/3645828253/in/faves-91568716@N02/
Voldria demanar-li permís per utilitzar la foto a la revista. Ens la podria donar de forma gratuïta? amb el seu nom en els crèdits.
Espero la seva resposta.
Agraeixo si envia les dades de la fotografia i el crèdit a la següent adreça:
xxx@gmail.com
Agraeixo si envia la resposta en un parell de dies.
Gràcies per la seva consideració.
Salutacions cordials,
M.H.
[/message]

Davant la meva sorpresa, no vaig trigar a respondre-li:

[message type=”simple” bg_color=”#EEEEEE” color=”#333333″]
Benvolgut M.H.,
Moltes gràcies per posar-se en contacte amb mi i moltes gràcies per haver triat la meva imatge com a candidata per aparèixer a la seva revista.
Per desgràcia, no li donaré aquesta fotografia de forma gratuïta.
Sóc fotògraf professional, procuro viure de la fotografia, no és un passatemps, és el meu treball.
Si poses el meu nom sota la fotografia publicada a la revista, no m’ajudarà a pagar el lloguer del meu pis, o la factura de la llum, o el rebut de l’aigua, o la factura setmanal del menjar (tinc el mal costum de menjar 3 vegades al dia).
A més, la imatge que ha triat està disponible per a la venda en el web de Getty Images. Malgrat les grans comissions que tenen, prefereixo que, si finalment vol continuar emprant la meva fotografia per il·lustrar l’article de la revista, la compri directament a Getty Images.
Si vostè està interessat en qualsevol imatge del meu porfoli que no estigui disponible en el meu compte de Getty Images, si us plau, posi’s en contacte amb mi de nou i podem arribar a un acord econòmic.
Salutacions cordials,
Guillem Calatrava
[/message]

Suposo que aquest senyor seguirà navegant per flickr a la recerca d’algú que li regali la seva imatge per il·lustrar el seu article a la revista. I el pitjor és que segurament algú li dirà que sí, tot a canvi que aparegui el seu nom imprès sota la seva fotografia…

Per arribar on estic ara, podent-me permetre el luxe de dir que (sobre)visc de la fotografia, m’ha costat anys d’estudis (per res barats), anys de tenir treballs malpagats, anys d’estalviar per poder comprar-me el meu equip fotogràfic; i això és un no parar, doncs dia a dia toca lluitar per seguir ampliant coneixements, buscar nous clients, mantenir els que un ja té, amortitzar equip per poder renovar-ho quan sigui necessari, pagar els impostos i seguretat social i a més pagar les factures habituals.

En fi, això no passarà mai amb les meves fotos, igual que la majoria de treballadors, jo no treballo gratis.